The world in colours

Insider

Archives

Ziua compactelor (episodul 1)

Toate cele În rândurile marii mase de consumatori, există ideea (greşită, de altfel), că nu mai avem nevoie de aparate foto compacte, pentru că putem face “poze bune” cu telefonul mobil. Nu o să dezbat acum această idee, ci o să vorbesc despre Canon  care a lansat ieri noi modele de aparate din această clasă.

canon ixus and a_head

Atât Canon, cât şi Nikon, au anunţat ieri dimineaţă lansarea unor noi modele de aparate foto compacte. Acestea continuă liniile celor două companii şi aduc multe elemente noi, după cum vom vedea. Lansările sunt cu atât mai importante cu cât, în ultimul an, modelele compacte au rămas oarecum în urma DSLR-urilor, în ceea ce priveşte performanţele şi dotările.

Canon propune publicului trei noi modele din gama IXUS şi un model nou pentru gama A. Practic, prin aceste modele, Canon îşi reafirmă strategia de piaţă: modelele lansate aparţin gamei superioare (IXUS) şi celei pentru începători (seria A). Clasa “de mijloc” a compactelor nu mai prezintă foarte multă importanţă, deoarece modelele respective nu mai sunt atât de căutate ca mai demult, indiferent dacă este vorba despre Canon sau alţi producători.

IXUS 255 HS SILVER_s

Toate cele trei modele IXUS au factori de zoom mult peste cei obişnuiţi. IXUS 255 HS este campionul: propune un zoom 10x, care începe de la valoarea absolută de 24 mm. IXUS 135 este disponibil în patru variante cromatice şi are un zoom optic 8x, care porneşte de la 28 mm, la fel ca IXUS 132. Canon a “împachetat” foarte multă tehnologie de ultim moment, în aceste modele. IXUS 255 este dotat cu Wi-Fi, GPS şi procesor de imagine DIGIC 5, la fel ca şi cele mai pretenţioase DSLR-uri. Modelul poate filma clipuri Full HD, identifică feţele şi dispune de rafale rapide şi 58 de moduri scenă. Pe lângă acestea, utilizatorii pot folosi şi modurile creative. După cum era de aşteptat, nivelul dotărilor scade, pe măsura numărului modelului. Astfel, IXUS 135 are doar 32 moduri scenă, poate filma doar 720p şi are un ecran mai mic. IXUS 132 nu are conectivitate Wi-Fi şi GPS, însă beneficiază de toate efectele creative disponibile pentru IXUS 135.

IXUS 135 BLUE_s

În mod interesant, cel mai performant model dintre cele trei are rezoluţia cea mai mică: 12,1 megapixeli. Celelalte două au senzori ce produc 16 megapixeli. Probabil, inginerii de la Canon au ales această soluţie pentru a contracara mai bine efectele zoomului lung, care atrage după sine luminozitate scăzută şi zgomot de imagine mărit. Toate cele trei noi modele au un design deosebit, caracteristic clasei IXUS. Carcasa este metalică, simplă şi elegantă.

IXUS 132 BLACK_s

Însă aspectul deosebit nu este doar apanajul clasei IXUS, ci şi al aparatelor compecte din gama PowerShot A. Noul A2500 lansat ieri are carcasă metalică, un senzor de 16 megapixeli şi zoom optic 5x. Aparatul este capabil să filmeze 720p şi are stabilizare de imagine şi detecţie a feţei. Cei care doresc să îşi exprime creativitatea pot utiliza filtrele puse la dispoziţie de acest nou model.

PowerShot A2500 RED_s

Specificaţiile tehnice ale acestor modele nu mai sunt o noutate, ele putând fi consultate şi pe site-ul canon.ro. Cel mai important este, însă, faptul că firma niponă continuă să dezvolte aparatele foto compacte şi să le aducă “la zi” cu cele mai noi tendinţe. Cel mai probabil, rezoluţia senzorilor nu este cel mai important factor. Încă nu am întâlnit fotograf amator care să tipărească o poză în format mai mare decât A4! Dar mă bucur să văd că, într-o lume digitală dominată de modele “trei-în unu” (telefon-cameră video-aparat foto), apar dispozitive care oferă funcţii inedite şi o calitate mult sporită a imaginilor.