The world in colours

Insider

Archives

Ziua compactelor (episodul 2)

Ieri nu a fost doar ziua lansărilor de noi aparate foto compacte Canon. Cei de la Nikon au făcut acelaşi lucru, lansând nu mai puţin de nouă noi aparate foto din gama Coolpix. Acestea aparţin mai multor serii, fiind vorba despre modelele super zoom P520, S9500 şi L810, elegantul S2700, modelele rezistente la apă şi şocuri AW110 şi S31, dar şi modelele pentru începători L27 şi L28. Până aici, nimic deosebit: Nikon a mai lansat aparate foto compacte şi în trecut. De data aceasta, ineditul lansării de ieri constă în funcţionalitatea şi conectabilitatea noilor modele.

Lansarea a avut loc într-un mic teatru elegant din Bucureşti, în prezenţa presei de specialitate şi a reprezentanţilor principalilor revânzători. Am fost prezent la această întâlnire şi am avut ocazia să mă “joc” cu aceste modele noi. Încă de la început, am constatat cu plăcere că cei de la Nikon au încercat să se depărteze de linia tradiţională a aparatelor foto compacte. După cum spuneam şi în materialul anterior, într-o lume în care lumea “pozează” cu telefonul, este important să vii cu lucruri inedite, dacă vrei să vinzi aparate foto compacte. Noile compacte Nikon se remarcă prin utilitate şi conectivitate. Cele mai multe dintre acestea sunt dotate cu Wi-Fi şi GPS. Nu am să insiste foarte mult asupra detaliilor tehnice, deoarece acestea sunt deja publice. Colegii mei din Bucureşti publicau deja toate acestea, atunci când eu eram în drum spre casă. Dar am să insista asupra aspectelor inedite şi care fac diferenţa.

Nikon Coolpix P520 este un super-zoom cu factor optic 42x. Modelul continuă o gamă în care Nikon a avut o prezenţă constantă şi importantă. Senzorul noului model are 18 megapixeli, este iluminat din spate şi beneficiază de ajutorul unui sistem de stabilizare a imaginii. Acesta nu este singurul super-zoom, gama fiind completată de S9500, care are un factor de zoom de 22x şi optică ED. Senzorul acestuia este tot un CMOS de 18 megapixeli iluminat din spate. Claritatea imaginilor este asigurată şi de sistemul de stabilizare a imaginii. S9500 poate filma Full HD. Coolpix S820 este continuatorul unei game binecunoscute, Cu un zoom optic 30x şi filmare Full HD, poate fi un competitor redutabil al segmentului. Din păcate, la întâlnire a fost adus doar un prototip nefuncţional, deci este prea devreme să analizez acest model.

Coolpix S6500 este dotat cu Wi-Fi şi zoom optic 12x, care începe de la valoarea superangulară de 25 mm. Senzorul este tot un CMOS iluminat din spate, însă rezoluţia este ceva mai mică, de 16 megapixeli. După cum era de aşteptat, acest nou model poate filma Full HD. În acest grup se remarcă şi S2700, un compact foarte subţire, de doar 20,7 mm. Pentru a fi mai atrăgător, acesta se comercializează în patru variante cromatice. Zoomul optic 6x este mai apropiat de valorile “normale”, senzorul este un CCD de 16 megapixeli, iar filmările pot fi realizate în format 720p.

Nikon nu i-a uitat nici pe începători. Aceştia au la dispoziţie noile modele L27 şi L28, cele mai ieftine din întreaga gamă. Acestea dispun de multe programe şi funcţii automate, fiind potrivite pentru cei care nu doresc “să îşi bată capul”. Senzorii de imagine furnizează 20 megapixeli (L28), respectiv 16 megapixeli (L27). Zoomul optic este un 5x, iar filmările pot fi realizate la rezoluţia 720p.

Am lăsat la urmă două modele care ies în evidenţă, atât în cadrul gamei Nikon, cât şi în oferta pieţei, în general. Primul dintre acestea este Nikon Coolpix S31. Acesta are un senzor de 10 megapixeli. Rezoluţia pare mică, însă nu trebuie să uităm cui I se adresează aparatul. Nikon spune că acest model poate fi utilizat de către toţi membrii familiei, dar părerea mea este că S31 a fost creat special pentru copii. Aparatul arată interesant, de parcă ar fi de jucărie. Butoanele sunt mari, meniurile sunt intuitive, iar aparatul poate înregistra clipuri video HD. Zoomul este un 3x, valoare normală pentru un aparat rezistent la apă. Aparatul este interesant tocmai prin prisma faptului că, find prietenos, aspectuos şi rezistent la apă, poate fi dat pe mâna copiilor, fără probleme. Aparatul nu numai că rezistă la apă până la adâncimea de cinci metri, dar poate fi scăpat de la o înălţime maximă de 1,2 metri fără să sufere. Bineînţeles, aparatul este rezistent şi la praf. Cu ajutorul acestui model, Nikon a făcut o mişcare de marketing bună, adresându-se copiilor. care vor fi clienţii Nikon într-o bună zi.

Ultimul model despre care voi vorbi este cel care m-a impresionat cel mai mult. Desigur, trebuie să păstrez neutralitatea, însă îmi face mereu plăcere să văd că producătorii de aparatură foto se preocupă să aducă pe piaţă lucruri noi. În cazul de faţă, este vorba despre Nikon Coolpix AW100, un aparat cu totul deosebit. Acesta are un senzor CMOS de 16 megapixeli cu iluminare din spate şi un zoom optic 5x. Aparatul foto poate fi scufundat la adâncimi de până la 18 metri, supravieţuieşte căderilor de la maxim doi metri şi lucrează în regim normal la temperaturi de minim –10 grade Celsius. AW110 este dotat cu conectivitate Wi-Fi şi receptor GPS. Astfel, nu numai că fotografiile şi filmele pot fi transferate automat către un telefon sau o tabletă, ci locul în care au fost realizate poate fi marcat.

 

Trebuie să recunosc că acest compact este cel mai “dotat” dintre toate pe care le-am întâlnit. Noul AW110 are un altimetru care măsoară altitudinea de la –300 metri până la 4.500 metri, un hidrometru care măsoară adâncimea sub apă, până la –20 metri, iar în memoria aparatului foto poate fi găsită harta lumii. Astfel, utilizatorul are posibilitatea să înregistreze traseul urmat şi să marcheze locurile în care au fost realizate fotografiile. Pentru ca fotograful să nu se rătăcească, aparatul foto pune la dispoziţie şi o busolă electronică.

 

În final, mi-a plăcut efortul Nikon de a aduce pe piaţă elemente noi şi de a ţine pasul cu tehnologia modernă. Din punctul de vedere al producătorului, noile tehnologii trebuie să aducă profit. Din punctul de vedere al presei de specialitate, noile produse (nu numai cele ale Nikon) ar trebui să revitalizeze dragostea publicului pentru fotografia “adevărată”, nu cea făcută cu telefonul mobil. Iar din punctul de vedere al utilizatorilor, produsele ar trebui să fie interesante şi să fie disponibile la preţuri decente. Însă în final, important este efortul companiilor de a se alinia tendinţelor şi cerinţelor unui public din ce în ce mai mofturos, cu venituri din ce în ce mai mici. Lansările de ieri ale Canon şi Nikon sunt paşi foarte importanţi în acest sens. Acum rămâne să vedem reacţia publicului.