The world in colours

Insider

Archives

Cupa Mondiala de sarituri – din nou la Rasnov

Sambata si Duminica au avut loc doua etape ale Cupei Mondiale Feminine de Sărituri cu schiurile. Manifestările s-au desfăşurat la Raşnov, pe pistele de pe Valea Cărbunării.



Trebuie sa recunosc ca, desi am fotografiat foarte multe sporturi, nu am participat niciodata la o astfel de competitie. Dar mi-am spus ca nu poate fi greu, din moment ce am in spate 20 de ani de fotografie sportiva. Asa ca am luat DSLR-ul si zoomul 80-200 mm f/2,8 si m-am asternut la drum. Mai intai trebuie sa spun ca evenimentul a fost organizat foarte bine. Primaria Rasnov a pus la dispozitia spectatorilor autobuze gratuite pentru deplasarea catre piste. La locul de desfasurare, totul era in ordine, incepand cu obisnuitele casute cu mici, bere si alte asemenea tratatii si terminand cu toaletele publice si cosurile de gunoi.

In ceea ce priveste fotografierea propriu-zisa, iata cateva detalii: am lucrat in mod RAW si balans de alb automat. Din moment ce cadrele erau predominant albe, nu aveau cum sa apara probleme. Ajuns la partie, am constatat ca zoomul meu nu este suficient de lung pentru subiectul de fotografiat, asa ca am trecut aparatul foto Full Frame in mod DX. Am pierdut cativa megapixeli, dar a fost mai usor de vizualizat subiectul. Data viitoare, voi lua cu mine un zoom mai lung. Am folosit focalizarea automata continua in punct fix si am ales puntul central. Oricum este nevoie sa decupez imaginile, asa ca nu m-am preocupat prea mult de incadrare. Iar acum, puteti vedea ce a rezultat.

Din păcate, vremea nu prea a ţinut cu mine. Deşi ziua a fost una caldă pentru o zi de iarnă, cerul a fost acoperit cu nori deşi. Din această cauză, toată zăpada de pe pistă pare mai albastră decat este, iar tonurile îşi pierd vivacitatea. Pentru a echilibra tonurile, a trebuit să recurg la puţină prelucrare ulterioară. Desigur, ar fi fost foarte bine dacă ar fi fost soare, pentru că tonurile şi formele ar fi fost reprezentate mult mai bine, Pe de altă parte, soarele era exact în spatele schiorilor şi m-ar fi putut pune în situaţii tehnice foarte dificile.

 

De data aceasta, nu am avut niciun fel de acreditare specială, deci am fotografiat din randurile publicului. Ştiam de la început că, din această cauză, imaginile mele nu vor arăta ca şi cele ale agenţiilor de ştiri, dar nu consider că asta este o problemă. Poate, în felul acesta, le sunt de mai mult folos fotografilor amatori obişnuiţi care, de multe ori, nu participă la astfel de evenimente tocmai pentru că, în opinia lor, nu vor putea să obţină imagini bune. Totuşi, cu puţină atenţie şi pricepere, se poate. Este o idee bună să participaţi la un asemenea eveniment, chiar şi în calitate de spectator. Dacă este aşa, asiguraţi-vă că aveţi un zoom care ajunge cel puţin pană la 300 mm (focală absolută) şi un aparat foto care să focalizeze rapid. Ştiu că, din moment ce acţiunea se desfăşoară atat de departe de fotograf, pare că toate imaginile vor fi clare prin simpla punere la punct la infinit. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar aşa. Deoarece lumina va fi limitată şi veţi avea nevoie de expuneri foarte scurte, va trebui să lucraţi cu diafragme deschise, scăzand astfel campul de profunzime. Astfel, orice mică deviere de claritate va uce la imagini neclare.

În ceea ce priveşte echiparea “auxiliară”, asiguraţi-vă că aveţi suficiente baterii pentru aparatul foto. Dacă temperatura scade sub -5 grade, este o idee bună să ţineţi bateria de rezervă într-un buzunar, la căldură. Astfel, veţi evita pierderile de energie datorate temperaturilor scăzute. S-ar putea să aveţi nevoie şi de o pereche de mănuşi speciale pentru fotografi. Veţi sta mai mult cu mainile în sus, iar acestea se vor răci rapid. Pentru a evita problemele, e bine să aveţi astfel de mănuşi. Eu folosesc  o pereche de mănuşi Lowepro, la care nu aş renunţa pentru nimic. Din păcate, acestea nu se mai produc şi nu prea se mai găsesc în magazine. Dacă mai găsiţi o pereche pe undeva, luaţi-o şi aveţi grijă de ea.

Dacă v-am făcut poftă şi vă pare rău că aţi ratat etapele de sărituri de la Raşnov, fiţi cu ochii pe internet: urmează şi alte manifestări sportive similare. Dacă nu reuşiţi să veniţi pană atunci, la vară va avea loc un nou campionat de sărituri cu schiurile. Ştiu, sună ciudat, dar la Raşnov se sare şi vara. Partea bună este că atunci nu veţi avea nevoie de mănuşi şi baterii încălzite. Ne vedem acolo!

 

Next Topic