MTB XCO La Brașov – Noua
Sâmbătă și Duminică a avut loc la Brașov prima ediție a concursului Mountain Bike XCO. Evenimentul s-a desfășurat în zona lacului Noua. Îmi doream de mult să fotografiez un eveniment de acest gen, pentru a îmi actualiza portofoliul de sporturi. De aceea, mi-am pregătit aparatura și Duminică dimineața am fost prezent pentru cea de a doua zi a concursului MTB XCO Noua – Brașov.
Cum spuneam, concursul este la prima ediție. De asemenea, a fost o premieră și pentru mine. Ca jurnalist, am fotografiat tot felul de sporturi, însă niciodată MTB. Din păcate, până de curând, concursurile Mountain Bike nu au fost foarte populare în țara noastră. Nici acum nu sunt popularizate, dar sperăm că lucrurile se vor schimba în bine.
Fotografiile – pe primul loc
Ca întotdeauna, pe mine nu mă interesează neapărat competiția în sine, ci fotografiile pe care pot să le obțin la un asemenea eveniment. De aceea, m-am pregătit cu atenție, pentru a fi gata de orice provocare pe traseu. Din fericire, vremea a fost frumoasă, astfel incât nu am avut nevoie de protecție specială pentru aparatură.
Ca întotdeauna, am plecat de acasă cu aparatul foto Nikon D600, un obiectiv Nikon 35 – 70 mm f/2,8, un Nikon 80 – 200 mm f/2,8 si un Sigma 10 – 20 mm f/2,8 – 3,5. Am fost tentat să iau și un obiectiv mai lung, însă partea interesantă a traseului trece prin pădure și era clar că nu voi avea spațiul necesar pentru focale foarte lungi. Am mai pus în geantă și un bliț Nikon SB-900, pentru orice eventualitate. Știam că, deși a fost vreme frumoasă și însorită, în pădure va fi întuneric. Până la urmă, această decizie s-a dovedit a fi foarte inspirată.
Caracteristicile MTB
Deși la prima vedere, Mountain Bike seamănă cu motocrosul, asemănările sunt doar de aparență. Evident, în cazul sporturilor cu motor, acțiunea se desfășoară mult mai rapid. Este nevoie de expuneri foarte scurte și de sisteme de focalizare foarte rapide și precise. Mountain Bike se desfășoară într-un ritm mai lent. Însă atunci când te afli în spatele unui aparat foto, există o diferență care contează foarte mult: cursele moto au loc în spații deschise, unde iluminatul este predictiv și relativ uniform. Cursele de MTB au loc prin păduri și în general în locuri unde lumina este neuniformă, cu contraste mari și în general foarte greu de anticipat. Din această cauză, lucrul cu expunere manuală este aproape imposibil.
Deși bicicletele se mișcă mai lent decât motocicletele, este nevoie de expuneri scurte pentru a obține imagini satisfăcătoare. Însă în pădure, lumina solară este foarte redusă. De aici vine principala provocare, atât pentru fotograf, cât și pentru aparatură. Este nevoie de obiective foarte luminoase și de aparate foto care să furnizeze imagini de calitate și la valori foarte mari ale sensibilității ISO. Este foarte puțin probabil să reușiti să obțineți imagini MTB foarte bune în pădure, utilizând obiective kit pe DSLR-uri pentru începători. Dar dacă prindeți o poieniță însorită, s-ar putea să aveți noroc. Pentru exemplificare, la un moment dat a trebuit să urc la ISO 6400 pentru a obține expuneri suficient de scurte.
Câteva amănunte tehnice
După cum spuneam, am lucrat cu Nikon D600. În pădure, nu am avut loc să mă îndepărtez de cărare (pistă), așa încât am folosit cu precădere obiectivul Nikon 35 – 70 mm f/2,8. Pe anumite segment ale traseului, am avut loc mai mult și am putut să folosesc 80 – 200mm. Am luat cu mine și obiectivul 10 – 20mm, dar nu l-am folosit deloc. Cursa nu a durat foarte mult și nu am avut timp să experimentez. Aș fi vrut să stau foarte aproape de pistă și să folosesc o focală foarte scurtă, pentru efecte dramatice. Însă de foarte multe ori, concurenții nu au respectat traseul și au folosit scurtături. Era greu de anticipat pe unde va veni fiecare biciclist, prin urmare am preferat o abordare mai sigură. Blițul s-a dovedit foarte util pentru anumite sectoare de traseu, în care era foarte întuneric, dar fundalul era însorit. Acolo am avut nevoie să aduc primul plan la același nivel de iluminare cu fundalul.
Ca de obicei la asemenea evenimente, am ales să trag în format RAW (Nikon NEF), din cauza flexibilității pe care o oferă. Balansul de alb a stat pe Auto. Cu Nikon, nu a trebuit să îmi fac niciodată probleme la acest capitol. Am ales programul Prioritate de diafragma și am lucrat cu valoare F:4. Chiar dacă vreau să redau efectul de mișcare și să am fundalul neclar, mă feresc să lucrez cu valoarea F:2,8. Am ales să nu lucrez în mod manual, deoarece lumina a fost foarte inegală și nu am vrut să risc nimic. La imagini sportive, fotograful nu are foarte mult timp la dispoziție pentru reglaje.
În final, pot să spun că a fost o zi productivă. Am obținut imagini bune, chiar dacă am avut nevoie de timp de acomodare. Vă invit să accesați galeria foto atașată.