The world in colours

Insider

Archives

Final de iarnă la Braşov

De cele mai multe ori, iarna la Braşov oferă un spectacol greu de întâlnit în altă parte. În special noaptea, oraşul doarme sub pătura de nea şi totul pare desprins dintr-o poveste. Acesta este unul dintre decorurile mele favorite.

Luminile Brasovului sunt mereu spectaculoase

Din păcate, iarna trecută nu ne-a oferit prea multe oportunităţi fotografice. Iarna aceasta a fost ceva mai generoasă, însă tot nu se ridică la înălţimea iernilor din copilăria mea. Dacă vremea o să o ţină tot aşa, zăpada va deveni o amintire… Totuşi, am reuşit să profit de o noapte de iarnă, pentru a trage câteva cadre în Braşov.

Cetatea Brasov la ora tarzie din noapte

Am preferat să lucrez după lăsarea nopţii, pentru a putea surprinde liminile oranj de pe cer. Cerul oranj este, de fapt, o reflectare a luminilor străzilor. Fenomenul apare atunci când cerul este acoperit de nori. Cerul oranj face un contrast cromatic interesant cu albastrul cerului. Din păcate însă, fotografii pasionaţi de imaginile de noapte ar putea să fie lipsiţi de această oportunitate, în curând. În câţiva ani, becurile cu vapori de Sodiu (cele cu lumină galbenă) vor dispărea, urmând să fie înlocuite cu becuri LED. Acestea din urmă sunt mai economice şi furnizează mai multă lumină, dar “ucid” spiritul fotografiei de noapte. Deja există în multe oraşe locuri illuminate cu LED. În Braşov, parcul central este unul dintre acestea. Acum, parcul este iluminat cu LED, iar acest lucru schimbă total imaginea locului, noaptea. Sunt curios să fac o şedinţă foto în noile condiţii, să văd cum arată imaginile.

Centrul vechi vazut de la cetate

Până atunci însă, mă mulţumesc să vă arăt o parte din oraşul meu natal, într-o noapte de iarnă. Sper că vom mai avea ocazia să admirăm astfel de scene încă mulţi ani de acum încolo.