The world in colours

Insider

Archives

Sony şi Nikon – din nou ţinte ale zvonurilor

Toată „lumea foto” urmăreşte cu sufletul la gură ultimele noutăţi ale tehnologiei. Ştim cu toţii că urmează ceva important, dar nu avem răbdare: vrem să aflăm primii. Însă ceea ce se anunţă ar putea să nu fie chiar de domeniul „surprizelor”.

nikon-d3x-vs-sony-a900

Cei care au urmărit atent evoluţia aparatelor foto DSLR, ştiu câteva lucruri importante. În primul rând, nu mai este un secret pentru nimeni, faptul că senzorii de imagine utilizaţi de Nikon sunt fabricaţi de Sony. Chiar şi cel mai recent senzor, deşi proiectat de Nikon, este produs tot de cei de la Sony. Însă mai există şi alte detalii pe care, la o primă privire, suntem tentaţi să le ignorăm. Nikon a anunţat lansarea Full Frame-ului D3X (24 megapixeli), la trei luni după ce Sony a lansat modelul similar A900. Sony A580 (16 megapixeli) a fost anunţat în august 2010, iar Nikon a venit cu un model similar în septembrie: D7000.

Acum, zvonurile de pe diferite site-uri indică faptul că Sony pregăteşte lansarea lui A77, care va avea loc în luna iulie. A77 urmează să fie dotat cu un senzor APS de 24 megapixeli. Acest model ar putea constitui „platforma” pe care să se bazeze urmaşul lui Nikon D300s, denumit popular D400. Aceste mişcări ale japonezilor sunt justificate, mai ales în cazul Nikon. Compania a rămas serios în urma competitorilor, deoarece în oferta sa dedicată profesioniştilor cu buget redus nu mai există nimic peste 12 megapixeli. Astfel, Canon are „cale liberă” pentru al său 60D.

Pe de altă parte, cele două Full Frame-uri de 24 megapixeli de la Sony (A850 şi A900) sunt vechi şi depăşite. Deşi oferă o calitate foarte bună a imaginii (lucru pe care l-am putut constata în mod direct), sunt rămase în urmă din punct de vedere tehnologic. Niciunul dintre aceste modele nu oferă ecran mobil, Live View şi filmare, lucruri cerute de utilizatori. Mai mult, comportamentul acestora la sensibilităţi elevate este sub nivelul DSLR-urilor actuale, mai ieftine.

Cei de la Sony ştiu că este momentul pentru un nou DSLR Full Frame cu mulţi pixeli. Faptul este confirmat şi de încheierea ciclului de fabricaţie al lui A850. Sunt absolut sigur că această companie va lansa un model nou, în curând. Zvonurile spun că ar fi vorba despre A920, un Full Frame de 32 megapixeli. Chiar dacă vânzările de Nikon D3X sunt încă bune, este de aşteptat ca, la scurtă vreme după punerea în circuitul comercial al lui A920, să apară un model similar produs de Nikon. Modelul ar urma să fie succesor al lui D3X, iar conceptul este „numit” D4. „Parteneriatul” ciudat dintre cele două companii poate fi justificat şi de investiţiile mari necesitate de producerea unui nou senzor: Sony va suporta cheltuielile, dar se va baza , (ca întotdeauna) pe Nikon pentru amortizarea lor. Sony joacă astfel o carte importantă, mizând pe ajutorul Nikon, care este (deocamdată) mai bine plasată pe piaţă.

Managerii de la Nikon au început să simtă faptul că Sony „le suflă în ceafă” şi că depind prea mult de senzorii produşi de această companie. Prima mişcare făcută de către „galben-negri” a fost conceperea unui senzor nou, menit a echipa un model inovator. Însă Nikon nu dispune de facilităţi pentru producerea senzorilor, iar de acest lucru s-a preocupat tot Sony. Înainte de cutremurul din Japonia, un oficial Nikon declara că se are în vedere crearea potenţială a unei facilităţi pentru producţia noului senzor, dar se pare că planurile au fost amânate. Cei de la Nikon ştiu foarte bine că dacă vor să îşi păstreze avantajul pe piaţă, trebuie să rupă dependenţa de Sony, dar acest lucru va fi foarte greu de înfăptuit. Superioritatea tehnică şi calitativă a DSLR-urilor Nikon faţă de Sony nu va putea fi menţinută pentru mult timp, iar „galben-negrii” trebuie să vină cu idei. Va fi o luptă interesantă, la care îmi va face plăcere să asist. Asta cu atât mai mult cu cât, până acum, câştigătorul acestor frământări pare să fie… Canon, al cărui 60D nu are competitori.

Desigur, doar timpul va putea spune dacă tot ce am scris eu aici se va adeveri. Deocamdată, toate aceste rânduri nu reprezintă decât observaţii şi păreri personale, completate într-o oarecare măsură cu zvonuri de pe internet. Dar, vorba proverbului actualizat: Toamna se numără… DSLR-urile! Mai vorbim la toamnă!