The world in colours

Insider

Archives

Concluzii preliminare: Pentax K-r la Sighişoara

A trecut o săptămână de când am primit pentru testare unul dintre noile modele propuse de Pentax în această toamnă. Este vorba despre K-r. Testarea lui K-r este un lucru pe care doream foarte mult să îl fac, datorită inovaţiilor propuse de producător şi progreselor tehnologice incluse în acest model.

Noul Pentax a ajuns la redacţie într-o perioadă în care ne pregătim intens pentru workshopul de fotografie din Sighişoara. Prin urmare, mi s-a părut normal ca prima fază a testării acestui aparat foto DSLR să se desfăşoare în vechea cetate.

Pentax K-r este un DSLR de 12,4 megapixeli, al cărui „motor” este senzorul CMOS. Sensibilitatea acestui aparat poate varia între valorile ISO 200 – ISO 12800, însă poate fi extinsă de la ISO 100 la ISO 25.600. K-r este mai rapid decât K-7, fiind capabil de rafale de până la şase cadre pe secundă. Deşi noul model are doar 11 puncte de focalizare, la fel ca şi K-7 şi K-x, acesta beneficiază de un nou procesor de imagine: SAFOX IX. Din fericire, nouă dintre senzorii de focalizare sunt în cruce, bine dispersaţi în cadru. K-r este destinat pieţei amatorilor avansaţi, lucru confirmat şi de faptul că acesta nu este dotat cu pentaprismă, ci cu pentaoglindă. Filmarea este posibilă doar în standardul HD 720p cu sunet mono iar aparatul nu are conexiune pentru conectarea unui microfon extern şi nici mufă HDMI. Una dintre noutăţile introduse de acest model (faţă de K-7 şi K-x) este posibilitatea realizării imaginilor HDR de noapte.  Spre dezamăgirea unora, K-r nu este protejat contra îngheţului şi picăturilor de apă, însă acest lucru este normal pentru clasa sa. Ecranul de trei ţoli nu este mobil, însă are o rezoluţie foarte bună: 921.000 pixeli.

K-r nu introduce funcţii absolut noi, dar integrează funcţionalităţi interesante într-un mod foarte uşor de accesat şi utilizat. O noutate absolută (din câte ştiu) este transmiţătorul IR. Acesta permite trimiterea fotografiilor de la un aparat la altul. Meniul oferă numeroase opţiuni de editare a imaginilor, dar şi opţiuni utile pentru reducerea zgomotului de imagine.

Dincolo de aspectele tehnice, am vrut să văd cum se comportă acest aparat foto în lumea reală. Astfel, l-am luat în geantă pentru a şedinţă foto de noapte în cetatea Sighişoarei. Odată ajuns la „locul faptei”, am găsit cetatea schimbată. Cu câteva luni în urmă, la vizita anterioară, edilii reparau şi pavau drumurile, iar peisajul nu era tocmai cel pe care îl doreşte un fotograf: excavatoare aici, dincolo şase muncitori care se uitau la „Dorel” cum sapă… Însă lucrările au luat sfârşit, iar vechiul Burg s-a întors la liniştea sa seculară.

În final, am obţinut ce am vrut: imagini de noapte din Sighişoara pentru exemplificările de la workshop şi testarea noului DSLR Pentax în aceste condiţii. Revenind la aparat, acesta a făcut o figură bună. Culorile sunt plăcute şi corect saturate. Autofocusul este rapid şi precis, chiar şi în condiţii de întuneric adânc. Modul Live View merită o menţiune specială, datorită faptului că este uşor de utilizat şi permite obţinerea unor rezultate bune. Practic, nicio imagine obţinută în acest mod nu este neclară. În plus, în modul Live View, luminozitatea ecranului este crescută, pentru ca şi cele mai mici detalii să devină vizibile. Şi focalizarea în acest mod trebuie menţionată ca atare: aparatul „măreşte” zona de focalizare aleasă şi o prezintă pe ecran în detaliu, pentru verificare. Am testat K-r la toate reglajele disponibile pentru sensibilitate, iar rezultatele au fost mulţumitoare: imaginile obţinute rămân utilizabile chiar şi la ISO 3200, fătă pierderi majore de culoare şi detalii. Chiar şi ISO 6400 poate fi folosit la nevoie. La ISO 12.800, pierderea de detalii şi texturi este semnificativă, însă chiar şi acest lucru este oarecum normal pentru an asemenea DSLR. Însă este de remarcat progresul pe care Pentax l-a făcut în acest sens. Pe CD-ul ataşat numărului următor al revistei Foto – Video Digital veţi putea găsi exemple edificatoare.

În continuare, vă propun să vizionaţi o mică galerie foto cu imagini capturate cu ajutorul lui Pentax K-r. Imaginile pe care vi le prezint sunt exact cum au ieşit din aparatul foto, fără nicio editare. Menţionez faptul că, pentru a asigura corectitudinea şi acurateţea testului, am folosit reglaje automate ale balansului de alb. Pentru expunere am folosit modul A (prioritate de diafragmă), pentru a lucra cu valorile pe care le prefer.

Azi voi profita de vremea frumoasă de la Braşov pentru a îl „scoate în oraş” pe K-r. Apoi testul va fi complet şi voi putea trage concluziile finale.