The world in colours

Insider

Archives

Activitate de vreme rea: stau în casă şi mă joc

Afară e urât şi a nins. E foarte frig pentru un început de Octombrie şi nu am chef să ies în oraş. Ce e de făcut? Bineînţeles,  ceva se poate găsi. În cazul meu, cea mai bună idee este să mă joc cu cele mai recente „jucării” pe care le-am primit la teste.

În seara aceasta am ales Rogue Flashbender, de la Expoimaging. Deşi numele sună pompos, dispozitivul este destul de simplu şi chiar mă mir cum nimeni nu a avut ideea fabricării unui asemenea accesoriu până acum. Ca să nu mai scriu toată denumirea, de acum încolo dispozitivul va fi numit Bender.

Bender este un accesoriu pentru difuzarea luminii bliţurilor. Acesta arată ca un Bounce card, însă este mai mare şi foarte mobil. De fapt, tocmai mobilitatea este punctul forte al acestui accesoriu. Bender se fixează pe capul bliţului cu ajutorul unei benzi Velcro. Partea superioară a acestuia este susţinută de trei vergele flexibile, care permit răsucirea şi îndoirea lui Flashbender în orice poziţie. Trebuie să amintesc faptul că acest accesoriu se poate monta pe orice bliţ.

Rogue Flashbender este oferit în trei mărimi, pentru a acoperi toate necesităţile fotografilor. Eu am preferat modelul cel mai mare, deoarece oferă cele mai multe opţiuni şi se potriveşte cel mai bine cu bliţul Nikon SB900, pe care l-am folosit. Mi-a plăcut modul în care am putut „modela” lumina cu ajutorul acestui dispozitiv. Practic, „coviltirul” este atât de flexibil, încât poate lua orice formă, de la tub până la cele mai ciudate forme. Astfel, am reuşit să trimit lumina exact unde am vrut. Posibilităţile sunt limitate doar de imaginaţia utilizatorului.

În continuare, am să prezint câteva imagini-test realizate cu ajutorul acestui accesoriu. Am ales să fotografiez una dintre florile cu care împart spaţiul locativ. Pentru aceasta, am folosit un Nikon D2X cu zoom Nikkor 17-55mm F:2,8 şi bliţul mai sus amintit: Nikon SB900. Pentru testarea lui Bender, am orientat bliţul în sus. unghiul de fotografiere a fost aproximativ 45 grade, deci bliţul nu „bătea” chiar înspre tavan. Deşi fotografia este verticală, am reuşit să modific Bender pentru a obţine o „cupolă” curbată, care să trimită lumina indirect, către floare.

În imagine puteţi analiza două fotografii-test: prima este făcută cu bliţ direct în mod TTL, iar cea de a doua este obţinută cu ajutorul lui Bender. În cea de a doua imagine, se poate observa că lumina este mai bine distribuită, contrastele sunt mai moi, iar culorile sunt mai naturale. Bineînţeles, aş fi putut să folosesc bouncer-ul bliţului şi probabil aş fi obţinut rezultate similare, însă FlashBender are avantajul de a permite utilizatorului să direcţioneze lumina acolo unde este dorită.

Rogue FlashBender va fi disponibil în curând la magazinul F64 (www.f64.ro) Preţul va fi comunicat odată cu începerea comercializării.