The world in colours

Insider

Archives

CR2, NEF, ARW, ODT, PEF, DNG… am obosit și sunt nervos

În seara aceasta am luat o hotărâre importantă: deși aș putea găsi ceva mai bun de făcut, am decis să reiau munca începută cu câteva zile în urmă. Atunci începusem să prelucrez imaginile obținute cu noul Sony Alpha 77, pe care l-am avut la teste prin amabilitatea Sony România. Însă prelucrarea imaginilor nu avea să aibă rezultatele așteptate.

Încă de la început, trebuie să stabilim un lucru: Sony Alpha 77 reprezintă un progres enorm pentru compania japoneză, care a învățat foarte mult din erorile proprii și ale altora. Aparatul este foarte bun: practic, am puține lucruri să îi reproșez. Chiar îl consider o alternativă tentantă la bătrânul și fidelul  meu Nikon D300, pe care cei de la Nikon nu îmi dau motive să îl schimb. Însă, după cum am mai spus, există câteva lucruri mărunte, dar care contează foarte mult și mă îndepărtează de Sony. Unul dintre ele se manifestă acum.

Am ieșit la o sesiune de fotografie de noapte, încercând să profit de ultima ninsoare din Brașov. Totul a fost bine și chiar sunt mulțumit de imagini. Adică am fost mulțumit, câtă vreme am fost încă în oraș. Dar după ce am ajuns acasă, lucrurile s-au schimbat. Totul dintr-un singur motiv: am tras RAW (ARW). De aici începe aventura: deschide-l dacă ai cu ce! Cu Adobe Photoshop nu îl pot deschide, pentru că am o versiune neactualizată (pe asta am licență, asta e!) Am încercat mai multe convertoare, view-ere, programe și progrămele, plug-in-uri, etc. Nimic nu a funcționat. Nu mă aleg decât cu fișiere corupte. Acum descarc de pe site-ul oficial un progrămel despre care nu îmi este foarte clar ce face: Sony Image Data Suite pentru Windows. Din păcate, și asistența de pe acest site lasă de dorit, la fel ca și pe alte site-uri.

Aștept să se descarce cel de al Ț-lea program pe care îl voi instala.  Ce fain! Cel mai probabil, voi face iarăși tot felul de încercări, degeaba. Hmmm…

S-a descărcat programul Sony, oferit pe site-ul din România. L-am instalat și am pornit Sony Image Data Converter SR, care zice că poate converti fișiere ARW. Ghici: NU POATEEEE! AAAAAAAAAAHHHHHHHHHHH!!!!!!!! Și e ultima versiuneeeeee!!!! Dacă nici programul oferit de Sony nu poate deschide aceste fișiere, atunci cine le poate deschide? NU MAI POOOOTTT!

M-am săturat de CR2, NEF, ARW, ODT, PEF și alte formate! Și ce e mai rău, este că de la o generație de aparate  la alta, producătorii simt nevoia să ne plesnească cu noi versiuni ale formatelor. Poate cineva să justifice de ce anume NEF-ul de Nikon D7000  e diferit față de NEF-ul din D300S? De ce era nevoie de un alt fel de NEF, pe care să nu îl pot vedea cu programul pe care l-am plătit deja?  Am avut aceeași problemă cu Nikon D7000: la teste, am tras RAW (NEF), dar nu am putut să fac nimic cu fișierele, pentru că versiunea mea (legală, de altfel), de Capture NX nu putea citi noul NEF. Iar pentru versiunea pe care o folosesc, nu se mai fac actualizări! Ce să fac? Să cumpăr noua versiune a programului, doar ca să pot testa un DSLR? Stai așa, că nici Canon nu scapă! Am avut aceeași problemă cu EOS 60D! Aici măcar am avut norocul să găsesc un convertor CR2 la DNG. Despre Olympus nu mai zic nimic, pentru că nici nu mai știu când mi-au trimis ceva la teste ultima dată. Din acest punct de vedere, Pentax este compania cea mai corectă: oferă utilizatorului posibilitatea să tragă direct în DNG, format recunoscut de orice program de editare serios.

În afara rațiunilor economice, nu văd ce ar sta la baza “actualizării” formatelor de imagine. Cred că e timpul ca factorii de decizie ai acestor companii să îi lase și pe fotografi să își spună părerea. Eu înțeleg că toate aceste firme sunt conduse de contabili, dar este momentul să fie luate în calcul și argumentele utilizatorilor.

Până una-alta, eu sunt blocat cu sute de fișiere RAW de la diferite aparate foto. Nu le pot deschide și nici prelucra. Le țin pe hard disc, în speranța că, într-o bună zi, voi avea ce să fac cu ele. Și cu nădejdea că, tot într-o zi fericită, producătorilor le va veni mintea la cap și vor face pași reali spre standardizarea formatului RAW. Știu bine că acest lucru nu se va întâmpla poate niciodată, dar uite că, atunci când nu am ce face, stau liniștit și mă uit pe pereți, visând la vremea când voi putea deschide orice RAW cu programul meu de editare foto, fără să trebuiască să scotocesc internetul în zadar… Cred că mai bine ar fi să joc la Loto. Măcar acolo aș avea ceva șanse…

Previous Topic