The world in colours

Insider

Archives

Valoarea unui aparat foto

Când am început să organizez workshopuri de fotografie, împreună cu revista Foto-Video Digital, mulţi dintre prietenii mei mi-au spus că sunt inconştient, că îmi creez singur concurenţă, că şi aşa e plină ţara asta de pozaci, etc. Dar de fapt, nu eram decât unul dintre numeroşii fotografi care îi învaţă pe alţii. Nu discut aici motivele pentru care „ceilalţi” o iau pe acest drum, deşi se poate ghici faptul că o fac pentru bani. În ceea ce mă priveşte, nu a fost niciodată vorba despre asta. Nu am făcut niciodată bani serioşi din workshopurile foto, iar acest lucru nu pare să se schimbe.

A îi învăţa pe ceilalţi este mai mult decât o experienţă financiară: este un lucru care îmi face plăcere. Întotdeauna am fost atras de „partea didactică” şi mi-am dorit să fiu profesor. Dar cum nu are rost să mă „scufund” în învăţământul românesc, workshopurile foto sunt cea mai bună alternativă. Din păcate însă, cei mai mulţi dintre fotografii amatori nu sunt conştienţi de importanţa cursurilor de profil, chiar dacă „îşi prind urechile” în noile lor DSLR-uri. Problema este că, odată ce ai un asemenea aparat şi nu reuşeşti să îl „desluşeşti”, pierzi rapid interesul.

Ştim cu toţii cum se întâmplă. Cumperi primul tău DSLR, sau îl primeşti cadou. Nu ştii cum să îl foloseşti. Nu e nicio problemă, există manualul de utilizare! Ştiţi cu toţii, precis: este cărţulia aceea groasă care vine odată cu aparatul foto! O găseşti, o deschizi şi începi să citeşti. Cartea e în limba Română, dar nu înţelegi nimic. La fel de bine ar putea fi şi în chineză! Ai făcut de trebuia, dar tot nu înţelegi nimic.

Apoi îţi spui că nu e o problemă, ai Internet. Cauţi pe motorul de căutare preferat. Ţi se oferă mii de rezultate. Le iei pe primele. Primele 50 te trimit către comercianţi care vând produsul respectiv. Următoarele 20 te duc către site-uri -portal „de afaceri” care se laudă că îţi oferă produsul respectiv, dar de fapt nu îl au. Vor doar să treci pe acolo.

În sfârşit, găseşti ce căutai: un manual de 100 de pagini despre cum se fotografiază! Începi să citeşti şi afli încet-încet cum a cu diafragma. Aha, deci asta era! De unde se reglează chestia aia la aparatul meu? Cartea tratează un model similar de aparat foto… Ai găsit şi diafragma, acum poţi merge mai departe. Apara noţiuni noi: expunere, ISO, câmp de profunzime… totul începe să se complice. Ţi-ai dori să existe cineva care să ştie toate astea şi să le filtreze atent, pentru a îţi „servi” doar ceea ce ai nevoie. Îţi dai seama că, în ritmul ăsta, se pot întâmpla doar două lucruri: ori eşti ambiţios şi mergi mai departe, ori renunţi şi vinzi aparatul pe o sumă derizorie. Sau poate îl păstrezi şi îl foloseşti din când în când, în Program, ca pe un compact. Atunci de ce ţi-ai mai luat DSLR?

În cele din urmă, un aparat foto este doar un obiect. Devine aparat foto doar atunci când este utilizat ca atare. Întotdeauna, în deschiderea workshopurilor mele, spun că prima condiţie necesară pentru a avea succes este cunoaşterea „sculelor”. La fel cum brutarul nu poate face pâine bună dacă nu îşi cunoaşte cuptorul şi instrumentele, nici fotograful nu poate obţine imagini memorabile dacă nu îşi cunoaşte aparatul „pe de rost”. Iar după ce îl cunoşti, de obicei devii conştient de cât ai ai de învăţat şi câte accesorii îţi mai sunt necesare. Şi, în cele din urmă, apelezi la cineva care ştie sau întrebi pe un forum de fotografie. Totul este să recunoşti că mai ai de învăţat şi să accepţi părerile altora şi criticile lor constructive.

Previous Topic