The world in colours

Insider

Archives

Consideraţii despre erorile de focalizare ale obiectivelor

În acest material, vreau să pun la punct, o dată pentru totdeauna, una dintre cele mai stringente probleme ale fotografilor, în special ale amatorilor. Am auzit de prea multe ori, de la prea mulţi fotografi, expresiile „obiectivul meu este prea moale”, sau „face front/back focus”. Haideţi să vedem despre ce este vorba.

În meseria mea, este esenţial să păstrez legătura cu comercianţii de aparatură fotografică. De la ei aud aceleaşi lucruri: fotografii cumpără obiective, pe care le trimit înapoi după câteva zile, pentru că focalizarea este „moale”. De cele mai multe ori, respectivul obiectiv nu are nicio problemă, dar comerciantul nu doreşte să îşi nemulţumească onor clientela. Deci, tace şi expediază un alt exemplar. Dar cred cu tărie în ideea că publicul trebuie educat, iar materilul de faţă poate ajuta acestui demers.

De cele mai multe ori, fotografii care au această problemă compară rezultatele obţinute cu ajutorul noului obiectiv, cu cele ale unuia dintre obiectivele pe care le deţine deja. Există cazuri în care se poate constata faptul că imaginea este focalizată, dar pare „moale”. Detaliile nu sunt rezolvate corect, iar acest lucru se poate vedea cel mai uşor în zona ochilor: genele nu sunt bine definite, iar detaliile sunt oarecum estompate. Pentru a rezolva acest puzzle, trebuie să definim mai întâi conceptul de „obiectiv clar”.

Pentru a citi materialul complet, apăsaţi aici.