The world in colours

Insider

Archives

Toamna aceasta, Olympus nu se lasă

În ultimele săptămâni, mai toţi producătorii de aparatură fotografică ne-au propus mai multe modele. Se pare că, deşi situaţia financiară în lume nu este foarte bună, piaţa DSLR-urilor înregistrează o dinamică interesantă.

„Meciul” a fost deschis de Sony, dar Canon, Nikon, Samsung şi Pentax au replicat imediat. Într-o postare anterioară, făceam analiza tendinţelor şi lansărilor în lumea DSLR. Spuneam atunci că se pare că Olympus a abandonat zona DSLR şi standardul Four Thirds, în favoarea seriei PEN şi a lui Micro Four Thirds. Spuneam atunci că aştept un model nou de la Olympus şi iată că aşteptarea mea a luat sfârşit. Astăzi, compania japoneză a anunţat lansarea lui E-5, care vine să completeze linia de DSLR-uri profesionale. E-5 este continuatorul lui E-3, însă la prima vedere nu aduce multe lucruri în plus. Însă doar la prima vedere.

E-5 beneficiază de un senzor Live MOS de 12,3 megapixeli, ajutat de un procesor TruePic V+. Acestea sunt optimizate pentru a lucra foarte bine cu sistemele optice Zuiko, create special pentru „lumea digitală”. La prima vedere, progresul nu este spectaculos, cel puţin din prisma rezoluţiei. Concurenţa are deja DSLR-uri pentru începători, cu rezoluţii mai mari. Atunci de ce a ales Olympus să doteze acest nou model profesional cu „doar” 12,3 megapixeli? Răspunsul se regăseşte în celelalte detalii tehnice. În loc să „alerge” după pixeli, Olympus pare să fi preferat o altă abordare, întâlnită şi la Canon EOS 1D Mark IV şi Nikon D3S: calitatea imaginii.

Noul model Olympus beneficiază de un corp din aliaj de magneziu. Acesta este rezistent la praf şi stropi de apă. Ecranul de trei ţoli are o rezoluţie în pas cu vremurile: 920.000 pixeli şi are o mobilitate de 270 grade. Vizorul optic este, de asemenea, în pas cu vremea, având o acoperire de 100%. În ceea ce priveşte corpul, merită amintită adăugarea unui microfon pentru înregistrarea sunetului. Din păcate, acesta capturează doar sunet mono, însă E-5 are o conexiune tip jack de 3,5mm care permite ataşarea unui microfon stereo.

Din punct de vedere tehnic, E-5 beneficiază de multe funcţii interesante. Compania spune despre sistemul de focalizare că este „cel mai rapid din lume”, împreună cu obiectivul Zuiko Digital ED 12-60mm f2.8-4.0. De obicei sunt foarte precaut când citesc o asemenea apreciere, pentru că de obicei trebuie să fie o “steluţă” pe undeva. Rămâne de văzut dacă afirmaţia companiei “stă în picioare”. Oricum, DSLR-ul beneficiază de un sistem de focalizare cu 11 senzori în cruce, care funcţionează după o tehnologie proprietară. Viteza de rafală este de cinci cadre pe secundă, însă compania nu a anunţat câte imagini pot fi capturate într-un calup.

În ceea ce priveşte partea creativă, E-5 beneficiază de multe adăugiri. Modelul este capabil să filmeze HD la rezoluţia de 720p. Rezoluţia ar putea fi considerată modestă, având în vedere că la ora actuală există DSLR-uri pentru începători care pot filma Full HD. Însă nu trebuie să uităm că avem de a face cu un DSLR profesional, centrat pe calitatea fotografiei. Însă dacă tot vorbim despre “profesional”, mă surprinde faptul că Olympus a ales să doteze noul E-5 cu un bagaj impresionant de filtre creative. Practic, nici un alt model disponibil pe piaţă nu dispune de atâtea filtre. Faptul mă surprinde cu atât mai mult cu cât, de obicei, modelele profesionale sunt mai “austere”. Este foarte puţin probabil ca un profesonist să folosească filtrele creative direct la fotografiere. Însă dacă se poate, de ce nu…

E-5 pare un model interesant, chiar dacă vine târziu şi este oarecum în urma competitorilor la anumite capitole. Însă avantajul său este corpul etanş. Cred că publicul va aprecia şi filtrele creative, aspectul plăcut şi rezistenţa.

Olympus E-5 va apărea pe piaţă în luna Octombrie, dar preţul nu a fost anunţat deocamdată.