The world in colours

Insider

Archives

Filmare Full HD cu Nikon D3100

După ce am postat un film Full HD realizat cu ajutorul lui Sony a55, m-am gândit că cel mai potrivit lucru ar fi să pun la dispoziţia cititorilor şi un material similar de la alt aparat
foto. Astfel, am ales un film realizat cu Nikon D3100, pe care l-am avut la teste săptămâna trecută.

Filmarea a fost făcută la orele înserării, pentru a profita de lumina oblică şi pentru a testa capacitatea sistemului de a ajusta balansul de alb. După cum veţi putea vedea, micul Nikon a făcut foarte bine faţă provocării, afişând culori plăcute. Din păcate, metoda de focalizare a fost Spot. Acum ştiu că nu este cea mai potrivită pentru astfel de situaţie, însă am făcut-o din obişnuinţă. Totuşi, tot răul e spre bine. Veţi avea ocazia să observaţi cât de uşor se adaptează aparatul foto la schimbările de planuri şi la elementele în mişcare.

Menţionez că obiectivul folosit a fost Nikkor 55-300mm F:4-5,6 VR, pe care l-am avut spre testare simultan cu D3100. DSLR-ul focalizează mai rapid cu un obiectiv mai luminos, însă a fost important să constat comportamentul ansamblului în condiţii reale, de amatori.

Reader Feedback

14 Responses to “Filmare Full HD cu Nikon D3100”

 • mihalache says:

  se ridica d3100-ul la nivelul asteptarilor?? ca observ ca esti printre primii care l-au testat

 • Florin Crisan says:

  Într-adevăr, sunt prima persoană din România care a testat acest aparat.
  Se ridică la nivelul aşteptărilor, dacă realizezi faptul că te afli în faţa unui DSLR entry level. Este un demn succesor al lui D3000 şi mă bucur că Nikon a introdus filmarea HD şi la acest model. Însă aparaul are şi puncte slabe, ca oricare. Am scris un material mai pe larg despre el în revista Foto-Video Digital.
  Din păcate, zoomurile Kit “sugrumă” oarecum performanţele aparatului, deci recomand folosirea unor obiective mai bune.
  Oricum, aşteptam ceva mai mult de la Nikon, având în vedere faptul că alte companii au lansat deja DSLR-uri entry level de 16 megapixeli. Dar se pare că Nikon vrea să joace o carte sigură.

 • mihalache says:

  poate reusesti sa postezi si nishte poze facute cu d3100 … :D

 • Florin Crişan says:

  Din păcate, nu am decât nişte imagini simple, nimic grăitor. Am tras RAW, dar nu ştiu ce s-a întâmplat. A fost o eroare undeva, pentru că nu reuşesc să văd fotografiile. Văd că există fişierul, îl văd în modul Thumbnail, dar nu îl pot mări şi nu îl pot face .jpg.

 • mihalache says:

  :( .. pacat … mersi oricum pt raspunsuri

 • mariusneculoiu says:

  Salutare.
  Vad ca tu ai avut ocazia sa folosesti acest nikon D3100.Siner ma tenteaza sa imi cumpar si eu unul.Stiu ca nu este ceva pro dar nu dispun de mai mul(ma refer la “malai”).
  intrebarile mele ar fi:
  1.Intrezistrarile video pot fi mai mari de 20 de min(adica eu daca vreaus a filmez un clip de 50 min,este posibil)
  2.Stiu ca nu are Audio Input si ca are mic mono,dar cu toate astea exista posibilitatea sa ii atasez un fel de reportofon si sa captez audio separat?
  3.Are optiunea Manual Focus?

  Te rog frumos daca potis a imi rasp si mie.
  Si app…ce impresie ti-a facut tie aces aparat.ms ms ms

 • Florin I Crisan says:

  1. Conform specificaţiilor tehnice furnizate de producător, filmările nu pot fi mai lungi de 10 minute.
  2. Nu ai cum să îi ataşezi un reportofon. Dacă chiar vrei să înregistrezi sunetul separat, poţi să o faci cu ajutorul unui dispozitiv gen reportofon, iar apoi să îl montezi la editare. Dar e mult de lucru şi sincronizarea este dificilă.
  3. Poţi focaliza manual.
  Aparatul mi-a făcut o impresie bună. Stă bine în mână şi e uşor de folosit. Are tot ce îi trebuie unui fotograf amator şi produce imagini “curate” şi cu tonuri frumoase.

 • mariusneculoiu says:

  Multumesc mult pentru rasp.Acum am pus ochii pe un canon 550D:D
  imi pare ceva mai bun.

 • florin says:

  sunt incepator in ale fotografiei si am achizitionat un d3100 din magazin dar am observat ca acumulatorul se descarca dupa parerea mea cam repede(aproximativ 250 cadre fara blitz, cu focalizare automata). este normal sau este o problema cu acumulatorul sau aparatul? multumesc

 • Florin I Crisan says:

  E normal să ţină 250 de cadre. Bateria poate mai mult, dar trebuie să ai în vedere şi faptul că, aparatul fiind nou, te-ai jucat mai mult prin meniuri şi te-ai uitat la poze pe ecran. Toate astea au mai “mâncat” din baterie. Dacă lucrezi cu obiectiv VR, bateria s-a dus şi mai repede. Dacă ai un asemenea obiectiv, poţi economisi foarte mult curent dacă opreşti stabilizarea de imagine atunci când ai lumină multă.

 • florin says:

  multumesc mult de raspuns!eram gata sa ma duc sa-l returnez emag dupa ce am vazut pe un site ca ar trebui sa faca in jur de 550 de cadre (dar nu era specificat in ce conditii). marketingul asta ne omoara.

 • ovidiu says:

  salut. sunt un amator si nimik mai mult :P .. fac poze doar in concedii .. excursii .. si mici evenimente, aniversari .. Spune`mi te rog frumos ce sa aleg intre un D5000 si D3100 ? ms

 • Florin I Crisan says:

  În cazul ăsta, poţi merge pe D3100. E mai ieftin, mai nou şi oferă opţiuni moderne. D5000 are avantajul ecranului mobil, dar D3100 focalizează pe filmare. Doar tu poţi hotărâ ce funcţii ţi se potrivesc.

 • Florin I Crisan says:

  Din păcate, îmi fac singur site-ul şi nu sunt familiarizat cu toate protocoalele de comunicaţie moderne. Nu sunt nici eu familiarizat cu RSS, dar puteţi apăsa butonul de Like pentru Facebook. În felul acesta, veţi afla din contul personal când apar materiale noi. Încerc să îl conving pe un prieten web designer să mă ajute. El nu are niciodată timp, dar dacă reuşesc să îl conving, o să meargă şi RSS.

Leave a Reply